Serkan Kemeç: Usta-Çırak İlişkisi Kalmadı
ÇALIŞKAN TORNA SERKAN KEMEÇ
USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ DEĞİŞTİ
Bayrampaşa’da CNC tezgahlarla yedek parça üretimi yapan küçük bir işletme olan Çalışkan Torna, teknolojinin ve usta-çırak ilişkisinin evrimini en iyi yansıtan örnek bir küçük işletme.
Serkan Kemeç, sanayiye 14 yaşında Bayrampaşa’da çıraklıkla adım attı. Çocuk yaşta ailesinden ayrılıp, İstanbul’a akrabalarının yanına gelmiş. Tornacılıkla çalışma hayatına atılmış. Hayatın zorluklarıyla genç yaşta tanışmış ama meslek tutkusu onu kısa sürede başarıya ulaştırmış.
Kemeç, manüel torna-freze makinelerini kullanan usta olarak yetişti. 15 yıl çalıştıktan sonra kendi işletmesini kurdu. Çorapçılık sektöründe kullanılan makinelerin yedek parçalarını, çoğunlukla tersine mühendislik metoduyla üretiyor.
Serkan Usta, işini severek yapan, emeğinin karşılığını aldığını düşünen başarılı bir girişimci. Manüel tezgahlarla başladığı meslek hayatını şimdi en yeni teknolojilere sahip CNC makinelerle sürdürüyor.
Serkan Usta, eski tezgahlarla şimdinin CNC makinelerin farkını, “Hassasiyet çok daha fazla, işlediğimiz bir parçada ölçülendirmeyi daha rahat yapabiliyoruz. Seri üretim yapılabiliyoruz. Eski ustalık sistemiyle de bu işi yürütenler hala var. Ama aramızda fiyat farkı çok oluyor. Eski ustalık sisteminde işçilik olduğu için biraz daha pahalı olabiliyor” diye anlatıyor.
Çalışkan Torna 2015 yılında kuruldu. Çorapçılıkta kullanılan makinelerin yedek parçalarını üretiyor. Parçaların küçük ama işçiliklerinin fazla olduğunu ifade eden Serkan Usta, çorapçılığın da teknolojik olarak değiştiğini, artık çorabın kalıp olarak üretildiğini, CNC tezgahın da bunu kolaylaştırdığını söylüyor..
Usta-çırak ilişkisi yok oldu
“Şimdi usta-çırak geleneği yok aslında” diyor Serkan Kemeç. Eskiler “Eti senin kemiği benim” derlerdi. Şimdiyse öyle değil. Çırağa sesini yükselttiğinde babasının gelip uyardığını ve çırağın çalışmadığını söylüyor. Oysa şimdiki çırakların işinin hiç de zor olmadığını, yağ-pas içine bulaşmadıklarını, otonom çalışan CNC tezgahların başında durmalarının yeterli olduğunu düşünüyor.
Yine de meslek okullarından çalışmaya hevesli idealist gençlerin az da olsa çıktığını kaydediyor.
“Microcut’tan memnunum”
Serkan Kemeç’in atölyesi iki adet Microcut M serisi dik işleme merkezi ile üretim yapıyor. Tezgahlardan çok memnun olduğunu belirten Serkan Usta, “Almadan önce detaylı araştırma yaptım, tezgahı yerinde gördüm, fiyat-performans olarak iyi bir makine, o yüzden önce bir tane aldım, beğenince ikincisini de alarak üretim kapasitemi artırdım” diye konuştu. Makinelerinin hızını ve işleme hassasiyetini tatmin edici bulan Serkan Kemeç, teknik servis hizmetinden de memnun kaldığını ifade ediyor