Salih Kavlak: Sektör Kendi Elemanını Yetiştirmeli
Otomotiv ve savunma sektörlerinde 21 yıl çalıştıktan sonra kendi firmasını kuran Salih Kavlak kendi işinin hem patronu hem işçisi. Ona göre bugün endüstrinin en önemli sorunu işsizlik değil, eleman açığı ve bu sorun işletmelerin kendi elemanını kendisinin yetiştirmesiyle çözülebilir.
-Mesleğe nasıl başladınız, iş hayatınızdan söz eder misiniz?
Endüstri Meslek Lisesini bitirdikten sonra 1996’da bu mesleğe başladım. Çok bilinçli bir tercih değildi aslında, ailemin yönlendirmesiyle sanayide çalışmaya başladım. 21 yıl boyunca başta otomotiv ve savunma olmak üzere farklı sektörlerde çalıştım. İlk başladığımda CNC freze ve torna yoktu, o yüzden üniversal tezgahlarda işi öğrendim. 2017’de kendi şirketimi kurdum, Ostim’de başladık faaliyete. Otomotiv ve savunma kökenli olduğumdan bu alanda yan sanayi ürünleriyle işe başladık, kendimize özgü yüksek basınç pompaları ürettik. 2019’da Kahramankazan’a taşındık, yeni makineler aldık, teknoloji yatırımı yaptık.
-Dost Makine neler yapıyor, işlerinizden söz edebilir misiniz?
Beş yıldır yoğun bir çaba gösteriyoruz, artık kendi ayaklarımız üzerinde durmaya başladık. Beklentilerimiz planladığımız doğrultuda gelişti diyebilirim şu ana kadar. Esasında patronluk değil, burada işçilik yapmaktayım, üretimden, teknikten geliyor olmanın büyük avantajları var, bizzat atölyede imalatın her aşamasında çalışıyorum, bu sayede daha esnek bir çalışma modelimiz var. Çekirdek bir ekiple işi kotarıyoruz, 1 makine mühendisi, 1 tekniker, bir şoför ve 2 işçi olmak üzere toplam altı kişiyiz.
Üretim sürecimiz müşteri talepleri ve teklif aşamasıyla başlar, ardından planlama ve malzeme tedariği yapılır, iş uygun olan makinede imal edilir, kalite kontrol aşamalarından sonra teslim edilir. Otomotiv sektörüne otobüs motor kulakları, traktör yan sanayi olarak piston kolu ve gergi kolu üretiyoruz. Savunma sanayinde de önde gelen kuruluşlara ve bazı tasarım firmalarına hizmet vermekteyiz. Ayrıca yurtdışına sondaj ekipmanları ve yedek parça tedariği de sağlıyoruz.
-Kullandığını teknoloji ve makineler neler?
Fazla riske girmeden emin adımlarla ilerlemeye çalışıyor, temkinli yatırımlarla büyümeye çalışıyoruz. Makine yatırımımızı müşteri taleplerine uygun olarak planladık. Projelerimiz için gerekli özelliklerdeki makineleri aldık. CNC dik işleme teknolojisi kullanıyoruz, bu amaçla bir adet 5 eksen Axile G6 işleme merkezi ve bir adet 3 eksen Microcut M serisi işleme merkezi aldık.
Makinelerden memnunuz, beklentilerimiz doğrultusunda sonuç almaktayız. Microcut’ı 4 yıldır, Axile 5 ekseni de 3 yıla yakındır kullanıyoruz, hemen hiçbir arıza yaşamadık. Bunda makinelerin kalitesinin yanında bizzat benim işin başında olmamın da katkısı var. Operasyonda uzun yılların deneyimiyle makineleri dikkatli ve özenli kullanıyoruz.
Karşılaştığımız kimi sorunlarda Erkan CNC’den destek alıyoruz, sağolsunlar, taleplerimize çok hızlı dönüyorlar, makinenin arkasında duruyorlar, her türlü sorunda bize garanti verdiler, çözüm odaklılar.
-Dost Savunma’nın hedeflerinden söz edebilir misiniz?
Savunma sanayinde öncelikle önde gelen kuruluşların akredite tedarikçisi olmak için çalışıyoruz. Bunun için iş yönetim ve kalite süreçlerimizi geliştiriyoruz, bu amaçla CMM kontrol sistemi kurduk.
ARGE’sine katkıda bulunduğumuz hidrolik pompa konusunda kendi ürünümüzü geliştirip yerli üretim haline getirdik. Bu ürünümüzü markalaştırarak dünya çapında pazarlamak istiyoruz.
-Sektör hakkında düşüncelerinizi alabilir miyim?
Günümüz sanayisinde personel sıkıntısı had safhada, artık usta yetişmiyor. Özel sektörde 23 yıllık çalışma hayatında 100’e yakın usta, 500’e yakın kalfa yetiştirdim, çalıştığım işletmeler buna uygundu, özel eğitimler verdik, eleman yetiştirdik. Oysa şimdi herkes şikayet ediyor. İşletmeler bütçe ayırarak eleman yetiştirmeli.
Sorun şu, meslek okullarından mezun olanlar sanayiye geldikleri zaman özel sektörün çalışma düzenine ayak uyduramıyor. Çünkü Milli Eğitim’in teknolojisi özel sektörün gerisinde. Mezun olan gençler, okuldaki eğitimle saha arasındaki farkı yaşıyor, bu noktada diploma yetmiyor.
-Eğitim konusunda öneriniz nedir?
Milli Eğitim’in bu eğitimi vermesi beklenemez, özel sektör kendi elemanlarını kendisi yetiştirmeli. Devlet zaten bunu destekliyor, bunu devletten bekleyerek çözemeyiz. Örneğin 10 bin kişinin çalıştığı bu OSB’de bir meslek okulu yok. Burada bir okul kurulmalı ve eleman yetiştirmeli. Ayrıca meslek okulları birinci sınıftan itibaren atölye derslerini sanayide yapmalıdır.
Teknoloji sürekli değişiyor, yazılımlar gelişiyor, bizim ülkemiz teknolojiyi üretmiyor, dışardan geliyor, her yıl yazılımlar, opsiyonlar değişiyor. Buna ayak uydurmak için sürekli eğitim gerekli.
Çok çalışmak gerekli, çok çalışmanın amacı çok para kazanmak değil, ülkeye, vatana, millete hayırlı nesiller yetiştirmek, yararlı işler üretmek olmalı, biz bu anlayışla çalışıyoruz.