DCM Mould Avrupa’da Rekabet Ediyor

DCM Mold Batuhan ve Okan Deniz
BAŞARI ÖYKÜSÜ
DCM MOULD OKAN DENİZ:
YENİ JENERASYON KALIPÇILIKTA AVRUPA’DA REKABET EDİYORUZ

Kalıpçılık tutkusunu yeni bir boyuta taşıyan Okan Deniz, DCM Mould firmasıyla yeni nesil elektrikli ve hibrit otomobillerin motor ve aktarma sistemi kompleks kalıplarının üretiminde dünya çapında rekabete hazır olduklarını söyledi.

DCM Kalıp’ı nasıl kurdunuz, iş deneyiminden söz eder misiniz?

Aslında sektöre Perşembe Pazarı’nda adım attım. Öğrencilik yıllarımda burada metal hammadde ticareti yapan firmalarda çalıştım. Turizm İşletmeciliği okudum, ama yazları Antalya’da rehberlik yapmanın dışında turizm alanında çalışmayı tercih etmedim. Profesyonel iş hayatıma Babam Osman Deniz’in kurduğu Çelikel Alüminyum Döküm şirketinde 1995 yılında başladım.

Makine bakım, kalıp bakım, enjeksiyon döküm, ürün işleme ve kalıp imalat proseslerinde 12 yıl çalıştıktan sonra üretimden sorumlu yönetim kurulu üyesi oldum. Babam ve ağabeyim Oğuzhan Deniz ile Çelikel firmasını döküm sektöründe önemli bir yere taşıdığımızı düşünüyorum.

Oysa benim asıl tutkum kalıpçılıktı, öyle ki 2019’da aile şirketinden ayrılarak DCM Kalıp şirketini kurdum. Çeyrek asırlık deneyimim ve birikimimi artık daha fazla kalıp üreterek değerlendirmek istedim.

Uzmanlaştığınız, yoğunlaştığınız işler nelerdir?

DCM Kalıp ekibi uzun yıllar boyunca, içten yanmalı motoru olan araçların yakıt sistemleri, yağ pompası, şanzıman, elektrik sistemleri, aydınlatma sistemleri parçalarının kalıplarından yüzlerce üreterek mühendislik deneyimini geliştirdi.

Son 3 yılda elektrikli araçlar ve Mercedes araçların hafifletilmiş alüminyum şasi parçalarının kalıplarından 16 adet üreterek ülkemizde bu konuda en deneyimli ve öncü kalıp firması haline geldik. Yerli ve milli elektrikli aracımız TOGG projesinde de 4 referans için döküm kalıbı üreterek yerli otomobil projesine çözüm ortağı olduk.

Hedeflerinizden söz eder misiniz?

Otomotiv sektöründeki bu güçlü tedarikçi konumumuzu daha da üst seviyeye taşımayı hedefliyoruz. Kalıpçılık deneyimimizle dünya çapındaki döküm firmalarına yeni jenerasyon otomobillerde ihtiyaç duyulan parçaların kalıplarını üretmeyi planlıyoruz. Hızlı çözümlerimizle tercih edilen bir tedarikçi olarak sürdürülebilirliğimizi sağlamayı hedefliyoruz.

Sektörün durumu ve genel sorunları hakkında neler düşünüyorsunuz, tavsiyeleriniz var mı?

Ülkemiz alüminyum döküm sektöründe Almanya, İtalya, Polonya’dan sonra Avrupa’da 4. sırada. Tecrübemiz bu alanda dünya çapında rekabetçi olduğumuzu gösteriyor. Ancak ülkemizdeki kalıp üretim kapasitesine rağmen mühendisliği yoğun karmaşık döküm kalıpları sektördeki birkaç firma dışında Avrupalı kalıpçılardan tedarik edilmekte.

İşte bu noktada, bilgi birikimimiz, yeteneklerimiz, sahip olduğumuz tesis, makine parkımız ve kalite anlayışımızla küresel rekabette meydan okuyoruz.

DCM Kalıp olarak, 1600 ile 3500 ton enjeksiyon tezgahında dökülebilecek elektrikli ve hibrit araçların kompleks motor ve aktarma döküm kalıplarını üretebilecek potansiyelimiz mevcut. Aynı zamanda, üretiminde uzmanlaştığımız hafifletilmiş şasilerde kullanılan yapısal alüminyum döküm parçalarının kalıplarında pazar payımızı genişletmeyi planladık.

Kısa bir süre önce yatırım yaptığınız ONA tel erozyon ve dalma erozyon makineler hakkında üretim deneyiminizi aktarabilir misiniz?

Ona marka makineleri tezgâh ebatları mevcut kapasitemizi büyütmek amacıyla üretim hattımıza dahil ettik. İşleme kapasitemizi ve üretim gücümüzü arttırdık. Pandemi dönemi olmasına rağmen makine teslim planına sadık kalındı. Hem kurulum hem devreye alma eğitimlerinde pandemiye rağmen İspanya’dan teknik ekip gelerek ekibimize eğitim verdi. Dünyada seyahat kısıtlamalarının olduğu bir dönemde cesurca ülkemize gelip sattıkları tezgahlara sahip çıkmaları bizi çok mutlu etti ve ekibimizin tezgâh kullanımına çabuk adapte olmalarını sağladı.

Çalışma esnasında tezgahların kalıp teslim sürelerini kısaltacak kadar hızlı ve güçlü olduklarını gördük. Tezgahlar beklentilerimizi karşıladı.

Yeni müşteri taleplerini karşılamak amacıyla bu tezgahlara ilave olarak iki adet köprü tipi freze ve bir adet derin delik delme makinesini de üretim hattımıza ekledik.

Axile V5 işleme merkezi hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Grafit işleme konseptinde birçok firmanın kuru kesim uygulamasında ısrarına rağmen biz, Erkan CNC ile Axile V5 tezgâhta ıslak kesim konseptini seçmiştik. Sonuçlar başarılı ve tatminkâr oldu.

Ölçü yakalama hassasiyetinin kontrolü için dataya göre yaptığımız CMM ölçümlerinde işlediğimiz elektrotların toleranslarımız içinde olduğunu gördük. Grafit tozunun dış ortama kaçmasını engellemek amacıyla Erkan CNC ekiplerinin tasarlayıp adapte ettiği su zarfı da son derece başarılı. Bu sayede tezgahımızın içinde ve dışında minimum seviyede grafit tozuna rastladık.

Axile V5 tezgahını günde ortalama 12 saat civarında kullanıyoruz. Tezgâh ile beraber alınan filtre sistemi seperatörleri başarılı bir şekilde çalışmakta.